Blog

Papírágyak az Olimpián

2024.07.29 09:22

Kartonpapírból készültek az olimpikonok ágyai, de akár ugrálni is lehet rajtuk

Nagy eséllyel nem ezek a valaha volt legkényelmesebb fekhelyek, de a célnak, úgy tűnik, megfelelnek.

A tokiói olimpia előtt hatalmasat futott a hír arról, hogy az olimpiai faluban – a fenntarthatóság jegyében – kartonpapírból készült ágyakon hajthatják álomra a fejüket a versenyzők. Ehhez hozzájárult az is, ami terjedni kezdett róla: az ágyak csak egy ember súlyát bírják el, szexelni nem lehet rajtuk, mert egyszerűen összecsuklanak. Hamar kiderült azonban, hogy erről szó sincs: a papírbútorok kifejezetten jól bírták a strapát, akár ugrálni is lehetett rajtuk.

A párizsi játékok előtt újra előkerült a téma, ennek szervezői ugyanis szintén kartonágyakkal rendezték be a sportolók szállását. Ezek alapállapotukban 90 centiméter szélesek és 200 centiméter hosszúak, de akár 220 centiméterig is bővíthetők, a rájuk kerülő matracok moduljai pedig alakítható keménységűek.

A matracra paplan kerül az egyik oldalán az olimpia, a másikon a paralimpia logójával és dizájnelemeivel – az ágyak egy részét ugyanis a paralimpikonok használják majd.

A többit – valamint a párnákat és a paplanokat – a szervezők a fegyveres erők minisztériumának és a párizsi operabalett-iskolának, valamint az Emmaus nevű jótékonysági szervezetnek adományozzák. Azokat, amelyeket nem lehet ilyen módon felhasználni, az ígéretek szerint száz százalékban újrahasznosítják.

És hogy mennyire kényelmesek a karton bútordarabok? Katherine Holmes amerikai vívó korábban arról beszélt a Business Insidernek: egyáltalán nem példa nélküli, hogy az alvási lehetőségeik az egyes versenyeken nem ideálisak. „Az ágyak sosem túl kényelmesek. De ezzel nincs nagy gond, nem ébredek fel az éjszaka közepén a fájdalomtól sikoltozva. Tény, hogy nem ezek a legkényelmesebb ágyak, amelyeken valaha aludtam, de rendben vannak.”

Tom Daily, a britek műugró olimpiai bajnoka is posztolt az ágyakról, és ő is bizonyította, hogy ezek az ágyak senki alatt nem fognak összedőlni.

forrás:

  1. július. 22. 18:11 2024. július. 22. 18:48

hvg.hu